Нова Зеландия - Куинстаун, Милфорд Саунд, Те Анау

След четири дневно пътуване по време на което успяхме да пием греяно вино във Франкфурт на Коледния базар, а след това да посетим и Китайската Стена, най-накрая стъпихме на Новозеландска земя. Първите впечатления от летището са за уют и приятелска атмосфера, всички се усмихват, поздравяват. Взимаме багажа и за наше учудване се нареждаме на опашка за проверка какво точно носим, имаме ли палатка която вече сме използвали, случайно да имаме ботуши или обувки с голям грайфер които сме обували и най забавното - ако случайно сме видяли 'миризливка' да кажем веднага, защото явно тази буболечка се счита за голям вредител. Няколко дни по късно разбрахме,че в Нова Зеландия много стриктно си пазят екосистемата и всякакви външни буболечки, мушички и тем подобни могат да нанесат огромни поражения. За пример, преди време са открили някакви плодови мушички нетипични за острова, които са пристигнали с кораб с ябълки, и за да се изолира разпространението им, и за да се хванат цели 8 мушички, са похарчени 36млн долара.
След бърз преглед на обувките ни и разпит за къмпинг екипировката която носим, най накрая минаваме всички формалности. Извън летището ни посреща невероятно чист въздух, ухаещ на цветя, въпреки че сме близо до най големия град на острова Оуклънд. По един бърз душ в хотела и най накрая в истинско легло - такъв кеф. Заспахме веднага, нищо че часовата разлика с България е 11 часа :)
Така изглежда маршрута, който изминахме на южния остров
И една малка схемичка за северния




След едно бързо полетче от около 2 часа на другата сутрин и вече сме в Куинстаун, а на наше разположение е едно малко червено форд-че, автоматик с ляв волан.Тук е мястото да похваля Руди за шофирането, успя да свикне много бързо и нито веднъж не се обърка на кръговите движения, докато аз дори и като пресичах се оглеждах на двете страни по няколко пъти, защото никога не бях сигурна от къде може да дойде кола :)
Куинстаун е градче с 28 000 жители, има си ски писти, даунхил трасета, езеро, и поради това е туристически център и зима и лято. Разгледахме го за около час, и след това прекарахме целия следобяд около езерото, където е мястото за срещи на местните. Тук е единственото място на което видяхме да се събират и да пият бири и вино навън
 Куинстаун - Гледка от плажа към езерото
Малки улички, а градчето гледа от хълмчетата
С една дума - можеш да пиеш цял ден, но не и вечерта - интересна логика :)


Пътя до Милфорд Саунд от Куинстаун трябваше да е 4 часа, но изобщо не бях взела предвид колко е красиво и колко често ще спираме. В тази част на Нова Зеландия вали по 280 дни в годината, и поради това всичко е свежо зелено, цветятя и дърветата са огромни, а от всяка скаличка подскача водопадче. Много се радвахме че сме с кола и спирахме на всеки 'view point', на всяко отклонение което ни хареса, и така без да разберем успяха да минат 6 часа докато паркираме на фиорда. Нямахме предварително билети за корабче и на място си взехме за едно от малките корабчета, което се оказа страхотен избор - гида беше супер забавен, а самото корабче влизаше директно под водопадите - пълна лудница :)
Милфорд Саунд е една от най известните атракции на Нова Зеландия - това е фиорд, който е почти незабележим от към Тасманийско море и е открит абсолютно случайно от един рибар, който е трябвало да се скрие от бушуваща буря. Влиза на 15км навътре в сушата и има два непресъхващи водопада, но поради многото валежи ние видяхме много повече. Разходката с корабчето продължава около час и половина и излиза и в Тасманийско море, като по пътя се виждат огромните водопади падащи директно в морето и тюлени припичащи се на скалите. На сушата има няколко кратки маршрутчета, като ние имахме време само за Milford Foreshore Walk преди да тръгнем към градчето където трябваше да си намерим спане - Те Анау.
 От време на време имаше ситен дъждец, но това не ни пречеше да се радваме на гледките
 

Една от спирките по пътя - Огледалните Езера. Много яка идея с табелката :)
Милфорд Саунд
 Нашето корабче е на задния кей
Снимка за мащаб - виждате ли хората с каяците?
Още една снимка за мащаб - има два кораба от големите на снимката, а не като нашето корабче. Водопадчето е 155м високо









Няма как да не спомена за един папагал, който живее само на острова - Кеа. Това е една голяма, много нахална птица, която толкова е свикнала с хората, че не можеш да я изгониш. Незнайно защо много хареса нашето фордче и по специално всички гумени части - чистачките и уплътненията. Кацна си папагала на колата, започна най-спокойно да си къса с клюна парченца гума от чистачките и да си хапва. Започнахме да викаме шш, пуу и всякакви звуци които се сетихме, обаче той просто се премести на покрива да разнообрази малко с уплътненията на вратите. Не стана и да го изгоним като махаме с ръце, че като ни погледне и тръгне към нас с тоя клюн....Накрая Руди започна да прави кръгчета с колата по паркинга, докато най-накрая папагала излетя и успяхме да избягаме :) Позабавлявахме един автобус с туристи междувременно :)
Обръщам се аз, и какво да видя - някакви хора наобиколили нашата кола и снимат...
А то какво било: Кеа-та си похапва чистачки
'Какво ми шъткаш, сега ще дойда'










Те Анау е по малко градче и от Куинстаун. Пак е на езеро, има и малко паркче покрай брега, и за обиколка на центъра е нужен максимум половин час. Имахме идея да спим на палатка в къмпинга, но въпреки че Декември се води лято, температурата падна до около 5 градуса, така че решихме да не правим чудеса от храброст и да си вземем стаичка. Супер идея, защото през нощта заваля :) Принципно в Нова Зеландия е забранено свободното къмпингуване, т.е. не може да си разпънеш палатката където ти скимне, а трябва да е на точно обозначено място. Вариантите са няколко - най-евтиния вариант е около 6$ и общо взето единственото удобство е че има тоалетна, другия вариант е малко по скъп - около 10$ и е на DOC къмпинг. Това са техните обществени къмпинги, където освен тоалетна има и общо помещение за да се скриеш ако е кофти времето, но няма кухня или каквито и да е екстри. И последния вариант е 'холидей парк', където има опция за палатка, стаи с обща баня или стаи стаи със собствен санитарен възел. Тук цената е  около 15$ (ако си на палатка), но има общо помещение, оборудвана кухня която може да се ползва и интернет, който в общия случай е 5$ за 24 часа. Ние избирахме основно холидей паркове, защото са на най-яките места, със страхотна гледка, а и времето беше доста променливо, така че е добре да има опция да се 'ъпгрейднеш' в стая ако много се скофти :)
 Те Анау Холидей Парк
Местата за палатки
Споменах за размера на цветятя - това е XXXL роза







продължение

Коментари

Популярни публикации от този блог

Португалия

#Van life - с кемпер в Гърция - дългият път до Лефкада

Пирин: х. Вихрен - Тевно езеро - Спано поле - х.Синаница